4. Valea Săbiilor, Valea Iubirii şi Valea Zemi – Gorkündere

18 10 2016

Toată excursia în Cappadocia

Valea Săbiilor (Kılıçlar Vadisi/ Swords Valley) este un traseu mai scurt, dar frumos şi variat. Pornim pe acelaşi traseu pe care am mers spre Red şi Rose Valleys dar de data asta ţinem cel mai dreapta, ca să zic aşa.

img_5046

img_5051

img_5092
„Valea” începe tot cu o porţiune largă, în care sunt tot felul de stânci cu ruine de biserici şi case, unele chiar cu mai multe etaje şi cu resturi din picturile anterioare, unde petrecem destul de mult timp la explorat. Stâncile care nu au case şi biserici au căsuţe pentru porumbei şi chiar stupi de albine, iar starea lor arată că încă sunt folosite.

img_5098

img_5136

Apoi valea se îngustează încet încet şi după ceainărie avem surpriza  să intrăm într-un canion cu pereţi foarte înalți şi apropiaţi, prin unele locuri fiind amenajate chiar scări de lemn sau trepte săpate în stâncă pentru a putea continua. După canion poteca continuă în sus pe vale, dar pe stânga se vede şi o intrare în stâncă. Citisem ceva de un tunel de 300 metri aşa că intrăm în stâncă şi chiar mergem printr-un tunel interesant, din loc în loc cu „geamuri” în laterale sau în tavan şi cu locuri înguste de abia ne strecurăm.

La ieşirea din tunel găsim o potecă ce ne scoate în drumul Goreme – Ortahisar şi o luăm înapoi spre Goreme, dar nu pe drum ci pe malul văii, ca să mai intrăm şi prin ruinele fostelor case şi biserici ascunse prin stâncile de aici.

img_5190

img_5245

Valea Iubirii (Bağlıdere/ Love Valley) este un traseu mai lunguţ, între Cavusin şi Uchisar şi se numeşte aşa pentru că stâncile de acolo au nişte forme deosebite. 🙂 Noi nu am parcurs traseul, am urcat doar de la hotel pe un drum de unde am putut vedea în vale. Cel mai probabil am fi găsit şi un loc de coborâre, dar norii care se adunau pe cer şi tunetele din depărtare ne-au făcut să ne întoarcem.

img_5413

img_5400

img_5420

img_5402

img_5555
Zemi – Gorkündere este un traseu circular în care am urcat pe Valea Zemi şi apoi ne-am întors în Goreme peste platoul Gorkündere. Valea Zemi porneşte din drumul Goreme – Ortahisar, înainte de muzeu şi  nu este neapărat impresionantă prin formaţiunile de stâncă, ci mai ales prin  faptul că este mai sălbatică, plină de vegetaţie şi pare destul de puţin umblată. Apoi, pentru parcurgerea cu un copil este şi interactivă, căci are şi câteva trepte şi un cablu şi bolovani de escaladat. 🙂

img_4560

img_4565

img_4585
Noi am parcurs cam jumătate din vale şi apoi am făcut dreapta şi am urcat pe platoul Gorkündere ca să ne întoarcem înapoi în Goreme.  Pe platou mai sunt câteva resturi de bisericuţe şi un drum de pe care te poţi bucura fără griji de priveliştea care te înconjoară la 360 de grade, sau căra uşor pe umeri copilul obosit:). Sunt multe variante de coborâre spre Goreme, inclusiv spre punctul din care am plecat dimineaţă pe Valea Zemi, dar noi am hotărât să coborâm pe la Goreme View Point, pentru că ne-a plăcut mult prima dată şi am vrut să revenim.

img_4655

img_4660

img_4663

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: