Partea a III a – Cascadele Kozjak, Supot, Krampez, Sopota şi un pic la malul mării

27 10 2015

Toată povestea aici

Fiecare din cele 4 cascade pe care le-am văzut are frumuseţea ei aparte, şi la toate se ajunge uşor pe jos, inclusiv cu copilul, noi nu am mai folosit deloc rucsacul ca să ajungem la ele. Ne-am inspirat de pe acelaşi site: http://www.slovenia-trips.com/eng/natural-sights/pic. Toate sunt fără taxă.

La cascada Kozjak, despre care se spune că este una din cele mai frumoase cascade din Slovenia, se ajunge din localitatea Kobarid. De aici se merge în direcţia localităţii Dreznica şi se lasă maşina parcată în parcarea din faţa Campingului Koren (1 euro/oră şi chiar am văzut o maşină de poliţie care verifica că maşinile aveau tichet de parcare). Până la cascadă merge un drum forestier, iar în ultima parte sunt nişte poduri peste apă şi nişte pasarele ca să poţi ajunge să vezi cascada. Noi am făcut 2 ore dus întors cu Mihaela pe jos, iar la întoarcere am făcut şi un detur pe la nişte buncăre din primul război mondial.

IMG_2235_resize

IMG_2253_resize

sda

IMG_2241_resize

IMG_2225_resize

IMG_2272_resize

Pentru a ajunge la cascadele Supot şi Krampez mergem în continuare pe drumul spre Dreznica, ce urcă pe un frumos platou înierbat de la poalele muntelui Krn (2244m). După ce trecem de localitate vedem un indicator spre cascade, iar după el este şi o parcare (gratuită) în care poţi lăsa maşina. Prima este cascada Supot şi apoi la 2-3 minute urmează şi Cascada Krampez. Ultima are două praguri, dar la cel de-al doilea se ajunge pe un traseu uşor gen via ferrata cu scări si cablu, numai bun pentru a ne trezi dulci amintiri din tinereţe :-). Traseul este foarte scurt, 30 min dus întors cu tot cu urcare la al doilea bazin al cascadei Krampez.

IMG_2280_resize

Muntele Krn

IMG_2289_resize

IMG_2293_resize

spt

IMG_2301_resize

Dacă am fi continuat pe drum am fi putut ajunge şi în Kosec, unde se poate vizita (fără taxă) o parte din cheile Kosec, adânci de 60 m cică. Dar noi am lăsat-o pe altă dată pentru că Mihaela deja adormise şi am pornit înapoi spre Kobarid pe drumul pe care venisem.

Cascada Sopota se află în zona Tolmin, pe interesantul platou carstic străbătut de drumul secundar Tolmin – Poljubinj – Ljubinj – Podmelec – Kneza. La ea se ajunge de lângă satul Podmelec, pe o potecă ce urcă uşurel prin pădure şi are nişte bănci unde să te poţi odihni şi admira în voie cascada. Deşi nu avea cine ştie ce debit ni s-a părut foarte interesantă pentru că este o cascadă foarte înaltă, cca. 60 m şi îţi suceşti un pic gâtul uitându-te după ea :-).

IMG_2341_resize

IMG_2342_resize

Tot în zonă, lângă Poljubinj, se mai află şi cascada Beri, care ar avea un debit foarte mare, dar noi nu am mai avut timp să o vedem. Şi lângă Zatolmin, se află şi cheile Tolmin, un canion amenajat şi cu taxă la intrare, dar statutul de „one of the most popular tourist spots in the region” ne-a făcut să-l ocolim.

Mai aveam şi alte cascade şi canioane pe listă, dar au venit ploile, aşa că în ultimele zile ale vacanţei am plecat la mare . Aici am stat într-un camping din Portoroz pe malul mării (care mare nu părea să aibă nisip pe undeva, intrai direct în apa adâncă pe nişte scări de pe o platformă betonată sau direct de pe stabilopozi) şi am vizitat cochetul orăşel Piran.

IMG_2469_resize

Piran

IMG_2433_resize

IMG_2424_resize

pf

„Da de ce s-a telminat vacanţa?” :-).

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: