Wild Carpathia

26 10 2011

„Wild Carpathia, home to bears, wolves and the elusive lynx, this is perhaps the last great wilderness in Europe, seen as never before.”

Săptămâna trecută am primit o invitaţie de la prietenii din CAR U-Cluj de a merge la o lansare de film documentar. Ceea ce credeam ca va fi o proiecţie într-o sală de cinema s-a dovedit  a fi un eveniment „de elită” cu prezenţă de personaje cunoscute din viaţa politică şi media românească şi străină. Acest documentar despre România a fost realizat printr-un proiect al asociaţiei TENT, în colaborare cu Travel Channel.co.uk. De asta şi atâta floră şi faună la lansare.

După servirea de băuturi fine şi gustări trendy şi după câteva discursuri, a fost proiectat filmul documentar „Wild Carpathia”. Eram tare curioşi în legătură cu acest film, mai ales că la realizarea lui participaseră şi colegii din CAR U-Cluj. Ne aşteptam la ceva frumos, dar ne-a impresionat mult mai mult decât ne-am fi aşteptat.

Duminică, 30 octombrie 2011, ora 20, va fi difuzat în premieră pe Travel Channel filmul documentar Wild Carpathia.

sursa pozei – http://fabricadebani.ro

Sincer, filmul ni s-a părut cel mai fain documentar ever despre România, care prezintă zonele de munte joase din ţara noastră, locuite încă de oameni care trăiesc ca acum o sută de ani, şi care îţi oferă linişte şi pace sufletească. Prezentatorul Charlie Ottley vorbeşte cu regret despre locuri pe care nu le mai găseşti în Europa şi pe care, în timp ce „europenii civilizaţi” le caută şi le regretă, noi le distrugem fără cap. Unii comentează pe Youtube că filmul nu prezintă România şi că de fapt urmăreşte să promoveze autonomia Transilvaniei… Nouă nu ni s-a părut deloc aşa. Într-adevăr se vorbeşte mai mult despre zona Transilvania şi Apuseni, nu se menţionează celelalte zone de munte sau Maramureşul. Dar dacă stau să mă gândesc noi când am fost în Maramureş am avut mari probleme în a găsi case  cu porţi maramureşene sau o pensiune cu specific local!

Să nu va aşteptaţi să găsiţi imagini impresionante din Făgăraş, Retezat sau alţi munţi înalţi şi impresionanţi, ci să vă aşteptaţi la imagini obişnuite (pentru noi) cu dealuri împădurite şi păşuni necultivate, precum şi la poveşti simple cu bunicuţe şi cu ciobani ce trăiesc izolaţi, fără curent electric şi fără apă curentă şi care nu prea mai pot să-şi vândă laptele din cauza avalanşei normelor de la Uniunea Europeană.

“Wild Carpathia captures the fragile majesty of a unique eco-system and show why it deserves to be preserved in all its glory for the benefit of future generations.”

sursa pozei – http://gandulinfo.ro

După vizionarea filmului am rămas cu ideea de „România, un peisaj idilic şi singular în Europa, pe cale de dispariţie”. O frumoasă prezentare a ţării, care promovează viaţa la ţară din România, care nu mai există în alte state europene. Poate o viziune chiar prea idilică,  căci cei care au văzut filmul şi vin în România poate rămân dezamăgiţi să vadă că nu peste tot e aşa idilic şi tradiţiile nu sunt păstrate ca în cele 2-3 sate prezentate în film. Cred că filmul prezintă până la urmă specificul nostru, de care noi nu ştim deloc să profităm.

În plus filmul reprezintă şi o  importantă palmă peste ochii politicienilor (din păcate însă majoritatea politicienilor şi a oamenilor de afaceri prezenţi în sală nici nu s-au prins de asta…). La început ni s-a părut  cam exagerat  că tot spuneau că avem mii de flori pe păşuni şi gâze şi păsări (cred că nici noi nu de dăm seama de ceea ce avem, faţă de alte state unde toate păşunile sunt exploatate într-un fel sau altul). Dar pe măsură ce filmul se derula pe ecran aproape că nu ne vedea să credem cât de bine a pus punctul pe „i” în legătură cu câteva din cele mai importante probleme ale ţării: despădurire ilegală masivă, degradarea naturii, dispariţia cadrului „idilic” de la sate şi construcţiile haotice din sate şi oraşe.

“Wild Carpathia provides a unique insight into the scenic beauty and rich culture of the region, exploring its chequered history from the mystical ruins of the ancient Dacian civilizations to its medieval communities, the heritage of which survives intact to this day.”

sursa pozei – http://infoo.ro

România – o mină de aur pentru bogăţia de păduri, animale sălbatice şi peisaje virgine naturale care în alte ţări europene nu mai există şi pe care noi suntem pe cale de a le distruge. În film apare chiar şi Prinţul Charles care pare îndrăgostit de România.

Finalul filmului ne-a frapat … Ştiţi imaginile cu dealurile sterpe ale Scoţiei care apar prin toate filmele? Cică acum mulţi ani Scoţia era o zonă împădurită aşa cum sunt munţii noştri mici. Pentru ca au omorât marile prădătoare şi au masacrat pădurile, s-au dezvoltat prea mult ierbivorele şi au mâncat tot ce mai rămăsese, astfel încât acum din pădurea scoţiană mai există doar 4% … De necrezut dar … şi Bărăganul era la un moment dat o mare întindere de pădure…

Nouă ne-a plăcut şi l-am interpretat aşa cum am povestit mai sus… Alţii l-au interpretat în alte moduri, deşi au văzut abia doar trailer-ul de pe Youtube. Filmul merită oricum văzut, indiferent de cum îl veţi interpreta:).

Programul după care va fi difuzat filmul pe Travel Channel se găseşte aici:  http://www.travelchannel.co.uk/series-info.asp?series=Wild+Carpathia&ID=1535
  
Vizionare plăcută!

*la RCS RDS din păcate se prinde doar de către cei ce au Digi Tv Satelit

Anunțuri

Acțiuni

informatie

5 responses

26 10 2011
mariusica

M-ai facut curios. O sa merg pe munte duminica, sper sa ajung pana la 20:00 sa apuc sa-l vad

26 10 2011
mikebrbmike

Faina prezentare ai facut Irina…din pacate nu prind travel channel dar sunt sigura ca peste cateva saptamani o sa apara si pe net

2 11 2011
mariusica

l-am pierdut, asta e

5 11 2011
Adi

@marius: cineva l-a pus pe net aici: http://www.multiupload.com/IR3M3U5J8Z

(e in engleza, fara subtitrare; probabil o sa apara si alte variante in zilele urmatoare)

6 11 2011
Csaba

Frumoasa prezentare!
Va invit sa sutineti si/sau sa faceti parte din http://plantamfaptebune.ro/ – Miscarea Nationala de Impadurire 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: