Franţa : 3 zile de tratament intens pentru răul de înălţime:)

13 10 2011

27 – 29 iulie 2008

Distanţa parcursă cu maşina ~  180 km
Harta celor 3 zile:

Zilele anterioare am  parcurs  un traseu uşor de trekking pentru a vedea gravurile preistorice din Valee des Merveilles, am vizitat Saorge, un alt village perchee interesant şi apoi ne-am  întors spre valea Durance prin unul din cele mai înalte drumuri de maşină din Europa.

 La finalul vacanţei vrem să ajungem totuşi şi în Austria, aşa că suntem nevoiţi să ne întoarcem spre valea râului Isere, prin aceleaşi frumoase pasuri pe  care l-am parcurs la începutul excursiei. Ca să nu ne plictisim însă de atâta drum, ne mai oprim la câteva trasee de via ferrata din zonă, scurte dar „intense”, numai bune pentru a trata răul de înălţime. Pentru că traseul auto şi atracţiile din zonă le-am descris destul de amănunţit în zilele 4-7 ale povestirii, acum voi prezenta pe scurt doar noile trasee de via ferrata pe care le-am parcurs pe drumul de întoarcere.

*

Duminică, 27 iulie 2008

Via Ferrata de la Grande Falaise
Localizare în Alpi: Alpii Occidentali – Grupa Alpilor Dauphine – Masivul Ecrins
Punct de plecare: Franţa – Regiunea Provence Alpes Cote d’Azur – Departamentul Haute Alpes – Localitatea Freissinieres
Grad: D
Durata traseului pentru noi: 20min până la intrarea pe traseu, 3h traseul de via ferrata şi 1h coborârea

 După cum am mai tot spus de-a lungul povestirilor, francezii sunt mai leneşi şi mai boemi de felul lor, aşa că deşi am dormit în parcarea de lângă traseu nu prea avem grabă să ne trezim, căci înainte de 8 nu a apărut nimeni pe acolo:).

Traseul, deschis în 1988, este primul traseu de via ferrata creat în Franţa. În cea mai mare parte a lui merge în traversare pe undeva pe la mijlocul falezei, parcurgând brâne uneori expuse şi aeriene, alteori largi şi comode, întrerupte din loc în loc de mici pereţi, traversări gazoase, dale spălate şi  culoare înguste printre stânci.Ca de obicei, un traseu bine echipat pe care poţi să exersezi numai bine obişnuirea cu expunerea de sub tine:). Pentru cei care nu se simt prea comod pe traseu, există o ieşire pe undeva pe la mijlocul traversării. Retragerea înapoi la maşină am făcut-o pe poteca bine definită ce mergea pe sub traseul de via ferrata, paralel cu acesta.

După traseu mai mergem vreo 18 km pe drumul pe care am mers cu o săptămână înainte spre Aillefroide şi ne oprim în camping-ul  localităţii Les Vigneaux. Aici plătim 17 euro pentru cort, maşină şi două persoane şi 5 euro pentru a utiliza o dată maşina automată de spălat rufe.

*

Luni, 28 iulie 2008

Via Ferrata la Balme
Localizare în Alpi: Alpii Occidentali – Grupa Alpilor Dauphine – Masivul Ecrins
Punct de plecare: Franţa – Regiunea Provence Alpes Cote d’Azur – Departamentul Haute Alpes – Localitatea Les Vigneaux
Grad: D
Durata traseului pentru noi: 30min până la intrarea pe traseu, 2h traseul de via ferrata şi 1h coborârea

 Pentru a fi independenţi, în excursiile pe care le-am făcut cu maşina prin Europa am avut întotdeauna la noi o priză de maşină (invertor care transformă cei 12 V ce ies prin bricheta de la maşină în 220V) şi un prelungitor cu 4-5 găuri pentru a putea încărca telefoane, laptop, PDA, acumulatori etc. Partea deşteaptă la priza asta este că atunci când funcţionează şi maşina e oprită, are un senzor şi începe să ţiuie şi se opreşte dacă bateria de la maşină se consumă prea mult. În plus aveam şi o geantă frigorifică cu motoraş care se putea alimenta fie direct de la brichetă fie de la această priză.

În dimineaţa asta am fost atât de inteligenţi încât am pus geanta direct la brichetă şi am lăsat-o vreo oră sau mai mult până ne-am strâns bagajele şi am aranjat maşina de plecare. Aveam până şi rucsacii pregătiţi de traseu… Dar când să pornim motorul ia puterea bateriei de unde nu-i.:)))) Am stat vreo oră două până am reuşit să încărcăm bateria, căci toţi ne-ar fi dat cu plăcere curent, dar cabluri nu prea avea nimeni. Deci pe lista cu lucruri utile-obligatorii pentru acest tip de excursie am trecut şi cablurile de curent pentru resuscitarea bateriei:D. 

După aceste peripeţii, pe la 15.30 reuşim să intrăm şi noi pe traseul de via ferrata, care porneşte din parcarea de dinainte de intrarea în satul Les Vigneaux, aproape de camping. Până la începutul traseului te duce o potecă semnalizată. De fapt aici sunt două trasee de via ferrata: Le Colombier (PD) şi La Balme (D). Evident că noi am ales-o pe cea din urmă:).

Traseul a fost drăguţ, o urcare pe perete cu pasaje expuse şi dale spălate, urmate de urcarea pe o fisură-horn care avea şi o mică surplombă, câteva brâniţe lejere şi un ultim perete tratament pentru ameţeală la înălţime. În anumite porţiuni parcă nu era aşa bine echipat cu trepte ca alte trasee, dar tocmai asta îi sporea farmecul, căci trebuia să te mai chinui şi tu, nu mai stăteai doar pe trepte bucurându-te de expunere.

Un traseu frumos şi scurt, de pe care dacă te uitai printre picioare vedeai tot satul Les Vigneaux:). Am coborât la maşină pe o potecă prin pădure şi apoi ne-am continuat drumul spre pasul Lautaret, unde am şi dormit.

*

Marţi, 29 iulie 2008

Via ferrata d’Arsine
Localizare în Alpi: Alpii Occidentali – Grupa Alpilor Dauphine – Masivul Ecrins
Punct de plecare: Franţa – Regiunea Provence Alpes Cote d’Azur – Departamentul Haute Alpes – Zona Col du Lautaret
Grad: AD
Durata traseului pentru noi: 1h30 cu tot cu coborâre înapoi la maşină

Aproape de pasul Lautaret, mergând spre La Grave, facem stânga la indicatorul Le Pied du Col. După cca 1,5 km facem dreapta la indicatorul Base de losirs. Lăsăm maşina în parcarea cunoscută sub denumirea de „Le pont de brebis” şi mai mergem un pic spre peretele în care se află traseul. Din parcare pleacă şi poteca spre refuge de L’Aigle, aflat la 3450m altitudine în masivul Ecrins.

Traseul este foarte bine echipat cu trepte şi urcă un colţ de stâncă până pe terasa înierbată de deasupra. După cum arată şi gradul, traseul este mai uşor decât cele pe care le făcuserăm până acum, aşa că l-am parcurs repede şi fără probleme, făcând poze şi bucurându-ne de expunere. Traseul are şi o ieşire pe undeva pe la mijloc, căci ultima parte este mai sportivă şi poate cei începători vor să se retragă.

Coborâm înapoi la maşină pe o potecă foarte evidentă ce porneşte de la ieşirea de pe traseu.

 

Via Ferrata Pichet
Localizare în Alpi: Alpii Occidentali – Grupa Alpilor Graici – Masivul Vanoise
Punct de plecare: Franţa – Regiunea Rhone Alps – Departamentul Savoia – Localitatea Lanslevillard, ieşirea spre Bonneval
Grad: AD
Durata traseului pentru noi: 1h40 cu tot cu coborâre înapoi la maşină

După ce mai străbatem încă o dată cei 85 de km care ne poartă prin pasul Galibier şi prin pasul Telegrafului spre valea Haute Maurienne, în jur de ora 17 ajungem înapoi în Lanslevillard. Parcăm în parcarea de la ieşirea spre Bonneval, traversăm strada şi apoi urmăm indicatoarele spre baza peretelui unde începe traseul.

Sincer aceasta nu este o via ferrata deosebită, este foarte scurtă şi destul de uşoară, bine echipată cu fiare. Are şi un pod şi o scară normală de fier ce urcă un perete. Ştiam asta de la început, însă am ales să o parcurgem pentru „scara inversă” care depăşeşte o surplombă. Sentimentul de a urca pe o scară cu spatele la stâncă şi faţa la vale nu poate fi descris în cuvinte, dar vă recomand cu căldură să-l încercaţi:D. De fapt momentul cheie nu este neapărat când urci pe scară şi admiri casele, maşinile şi câmpurile care se întind la picioarele tale, ci atunci  când trebuie să treci de pe scară înapoi pe stâncă. Este … fain:).

Ne întoarcem la maşină fix o dată cu ploaia, urcăm din nou în pasul Iseran  şi coborâm pe partea cealaltă în Tarentaise. Dormim într-o parcare de după pas cunoscută ca „Le Pont St-Charles”. Aici este punctul de plecare spre traseele care urcă spre izvoarele râului Isere şi refugiul Prariond din masivul Vanoise.

Zilele următoare aveam să parcurgem două superbe trasee de via ferrata franceze, aşa, în loc de „la revedere”.:)

Pentru celelalte zile ale excursiei click aici

Reclame

Acțiuni

informatie

3 responses

14 10 2011
Alexandra

Wow! Niste via ferrate chiar super! Felicitari!

14 10 2011
Roze

wow! :):):) foarte frumos arata! pai cu asemenea minunatii de peisaje, inteleg: adio fricii de inaltime!

26 10 2011
mysfan

Super fain! Asta da antrenament pentru frica de inaltime. Felicitari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: