Franţa : gravuri preistorice în vallée des Merveilles şi întoarcerea la munte

23 08 2011

Vineri, 25 iulie 2008
Distanţa parcursă cu maşina ~ 50 km

La vallée des Merveilles
Localizare în Alpi: Alpii Occidentali – Grupa Alpilor Maritimi – Masivul Mercantour
Punct de plecare: Franţa – Regiunea Provence Alpes Cote d’Azur – Departamentul Alpes Maritimes – Localitatea Saint Dalmas de Tende (Casterino)
Grad: trekking
Durata traseului pentru noi: cam 7 h de plimbare relaxată

Harta celor două zile:

Zilele anterioare ne-am plimbat pe frumoasele cornişe ale Rivierei Franceze şi prin drăguţele villages perchées Gourdon, Peille, Peillon şi Tende. Apoi, sătui de mare, lenevire şi căldură am  plecat din nou spre munţi. Seara am dormit într-o parcare dintre Saint Dalmas de Tende şi Casterino.

Franţa este o ţară fermecătoare. În trei zile am trecut  din masivul Vanoise al Alpilor Graici,  în masivul accidentat şi plin de gheţari al lui Ecrins, din Alpii Dauphine, apoi la nisipurile şi grohotişurilor din masivul Queyras, Alpii Cotici, şi am ajuns în final la pantele mai înierbate ale masivului Mercantour din Alpii Maritimi. Apoi, într-o zi pe care am lungit-o prin chei, canioane, câmpuri de lavandă şi sătuce tradiţionale am ajuns pe coasta Mării Mediterane. Practic, dacă vrei, într-o zi poţi ajunge de la culmile înzăpezite ale masivului Mont Blanc la stâncile roşietice ale Cornişei Esterelului, trecând în 500 km printr-o densitate de peisaje pe metru pătrat cum probabil  mai rar se întâlneşte.

Acum suntem iar la poalele masivului Mercantour şi după ce parcăm maşina lângă lacul Mesche (1400m), începem să urcăm spre Refuge des Merveilles (2111m). Mai întâi mergem după marcaj prin pădure iar căldura înăbuşitoare ne taie tot cheful. Deşi traseul e uşor, mergând în cea mai mare parte pe un drum forestier, noi de abia ne mişcăm. Când ieşim din pădure ne mai revenim, căci vântul ne mai răcoreşte, iar peisajele ne fac să mai uităm de lene. După vreo 3 ore de lălăit ajungem în sfârşit la refugiu.

La Vallée des Merveilles se află la poalele muntelui Bego, la 2000 m altitudine şi se crede că a fost un sanctuar religios în aer liber. Pereţii văii sunt „decoraţi” cu peste 40.000 de gravuri cu oameni şi animale, constituind cel mai mare ansamblu de gravuri rupestre în aer liber din Europa (12 kilometri pătraţi). Se pare că aceste gravuri datează din anii 2000-1500 î.e.n., iar misterul care le înconjoară a dat zonei numele de „Valea Minunilor”.

Iniţial vroiam să facem un circuit, de la refugiu să vizităm valea Merveilles şi apoi să trecem şi în  Vallée de Fontanalba. Dar norii care se cam strâng pe vârfurile cele mari şi lenea care ne-a luat la urcare ne fac să ne răzgândim, aşa că hotărâm să mergem doar până la lacul Merveilles să admirăm gravurile şi apoi să ne întoarcem pe unde am venit. Ne lălăim cam două ore până la lac şi înapoi la refugiu, admirând gravurile, peisajele şi pândind marmotele. Din loc în loc vedeam rangeri care aveau grijă ca turiştii să nu iasă de pe poteca marcată şi care te fluierau dacă te abăteai fără să îţi dai seama. Aproape că nici pipi nu aveai unde să faci:) şi nu mai zic că beţele telescopice nu aveai voie să le foloseşti, ca să nu strici gravurile.  Este bine de ştiut că de la refugiu se organizează regulat, contra cost, ture ghidate pentru a vedea gravurile, şi în aceste ture ghizii te duc şi la unele figuri la care tu nu ai acces dacă te duci pe cont propriu… 

În alte două ore suntem înapoi la maşină pe acelaşi drum şi ne grăbim către Saorge, un village perchée despre care citisem că este o bucăţică din Tibet lângă Coasta de Azur, deşi se află doar la 500m altitudine…. Şi ne impresionează într-adevăr şi satul şi drumul până la el. La fel ca Tende, este autentic pentru că oamenii chiar trăiesc în el, deşi casele nu sunt perfect întreţinute. Aceleaşi zeci de trepte pe ganguri înguste, aceleaşi clădiri înghesuite şi lipite de abia vezi cerul dacă te uiţi în sus.

Deşi mereu aceleaşi, les villages perchées sunt mereu diferite, nu seamănă niciodată unul cu altul şi nu prea ai cum să le deosebeşti care e mai frumos decât celelalte. Fiecare are farmecul lui şi nota proprie de autenticitate. Ne pare un pic rău că în Tende şi Saorge, adevărate sate în stil nepalez, am ajuns numai pe înserate şi pozele nu au ieşit prea bine.

Dar a venit momentul să părăsim de tot sudul Franţei şi să mergem încet încet spre Chamonix. Părăsim valea Roya tot prin Sospel, cu grijă să nu călcăm marmotele, vulpile şi iepuraşii care mişună pe drum la ora întunericului. Pentru că nu găsim nici un loc potrivit de dormit (în zona de sud a Franţei ori nu prea sunt campinguri, ori nu le vedeam noi) şi nu vrem să ratăm peisajele din cheile Piaon din cauza întunericului, ne culcăm într-o parcare de la intrarea în chei.

*

Sâmbătă, 25 iulie 2008
Distanţa parcursă cu maşina ~ 250km
Localizare : Franţa – Regiunea Provence Alpes Cote d’Azur

Ca de obicei când dormim în locuri ciudate plecăm dis de dimineaţă. Străbatem drumurile spectaculoase din cheile Piaon şi pasul Tourini, care deşi se află doar la 1600m are nişte curbe – ac de păr impresionante. Admirăm satele de piatră şi pereţii de stâncă roşie din valea Tinee, iar în jurul prânzului ajungem în pasul Bonette –  Restefond (2715m).

De aici parcurgem drumul de 2 km ce înconjoară La Cime de la Bonette şi ajunge la altitudinea de 2802 m. Acesta e cel mai înalt drum asfaltat din Franţa, şi al treilea din Europa, după Otztal Glacier Road din Austria, care ajunge la 2829m (drum cu taxă) şi drumul spre Veleta din Spania care urcă la 3392m (neasfaltat, deschis doar pentru biciclişti). Deşi vremea e destul de proastă şi cerul cam înnorat, reuşim să mai prindem şi câte ceva din frumoasele privelişti ce pot fi admirate din pas.

Coborâm spre Jausiers şi apoi urmăm valea Ubaye până la vărsarea în lacul Serre Poncon, unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Europa. Într-o zi cu vreme bună lacul ar fi plin de caiace, bărci cu vele şi înotători. Acum însă e deranjat doar de picăturile de ploaie…

Reprizele de ploaie se succed unele după altele, aşa că admirăm lacul doar din maşină, oprindu-ne o singură dată pentru a vedea mai îndeaproape „Les Demoiselles Coiffées”. Aceste formaţiuni, cunoscute şi sub denumirea de „potecile zânelor”, sunt nişte coloane de conglomerat erodate în formă conică, ce susţin deasupra o piatră mai mult sau mai puţin voluminoasă. Aceasta le protejează pe de o parte de alte eroziuni, dar pe de altă parte contribuie la năruire lor prin presiunea pe care o pune. Ele sunt  foarte rare în Europa. În Franţa am mai văzut câte una pe lângă Saint Veran şi pe lângă Valloire.

După Embrun mergem iar pe valea Durance şi ne îndreptăm spre sătucul Freissinieres, de unde porneşte un traseu de via ferrata pe care îl planificaserăm pentru ziua următoare. Ne e lene să mai căutăm camping, aşa că dormim în parcarea de la baza traseului.

Următoarele 3 zile aveam să ne tratăm răul de înălţime cu patru trasee de via ferrata scurte, bine echipate, dar foarte expuse, aflate de-a lungul drumului ce avea să ne ducă înapoi în Val d’Isere, unde făcuserăm cu mai mult de două săptămâni înainte primul traseu de via ferrata din Franţa:).

Pentru celelalte zile ale excursiei click aici

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

29 08 2011
nickro

Salut! Va invidiez pt. aceste trasee pe coasta. Ma gandesc sa merg si eu, dar cu avionul si cazare la Nisa. Am in vedere si o excursie cu Le train des merveilles care pleaca din Nisa si merge pana la Tende. Find cu familia (sotie, 2 copii de 8 si 15 ani) vroiam sa intreb daca traseele din Valea minunilor pot fi facute si de niste pantofari si daca avem timp in 8-9 ore sa cam vedem ce e de vazut si sa luam trenul inapoi. Merci anticipat.

29 08 2011
Irina si Laviniu

Da, traseul din Vallee des Merveilles nu are dificultati tehnice, erau si copii chiar mai mici de 8 ani pe acolo. Numai ca nu stiu cum ajungeti de la Tende la lacul Mesche si inapoi caci sunt in jur de 30 kilometri de mers cu masina, dus-intors.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: