Muchia Buteanului

27 07 2011

Duminică, 10 iulie 2011
Locaţie: Munţii Făgăraş
Participanţi: Cipri şi noi
Grad: 1A
Durata: Bâlea Lac – Şaua Netedu (1h) – Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2h) – Custura Bâlii – Şaua Doamnei – Bâlea Lac (2h)

Un traseu pe care vroiam să-l facem de mult, atât de demult încât aproape că uitasem de el… După ce sâmbătă dăm o fugă până pe Negoiu şi înapoi, duminică ne trezim mai târziu şi plecăm pe la 8 spre Şaua Netedului (2234m). Deşi încă de dimineaţă simţim că e mai cald decât ieri, dar avem noroc ca soarele să nu dea încă peste noi, aşa că urcăm liniştiţi vreo oră până în şa, unde facem o pauză de masă. Apoi pornim matematic pe creastă spre vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507m).

Primele porţiuni sunt mai mult înierbate, având din când în când obstacole de stâncă numai bune pentru acomodare. Apoi, puţin câte puţin, aproape fără să îţi dai seama, creasta devine din ce în ce mai stâncoasă şi cu pasaje din ce în ce mai expuse. Se cam simţea că nu mai fusesem de ceva timp pe trasee cu expunere… Dar e frumos, şi încet, cu atenţie, căci pe alocuri pietrele se mai şi mişcă, trecem unul câte unul obstacolele din cale.

Aproape de Turnul Plecat (2410m) dăm de o urcare care arăta mai dubios şi nici nu ştiam cum ar fi fost coborârea pe partea cealaltă, aşa că hotărâm să coborâm până la potecuţa destul de bine definită ce ocoleşte pe la bază. Urcăm nişte pante înierbate cam abrupte pe care băieţii merg relaxaţi în picioare, dar eu prefer tehnica celor 33 de fire:). Nu după mult timp trecem de Turnul Plecat şi de aici continuăm iar matematic pe creasta pietroasă.

 

Câteva căţărări, o descăţărare, vreo două dale de piatră înclinate, nişte bucăţi de creastă îngustă cu pasaje aeriene pe alocuri şi expunere cât cuprinde, ne fac inima să bată mai cu putere şi parcă simţim într-adevăr că trăim… Iar de peisaje nu mai vorbesc… Vremea este superbă şi vedem toată colecţia de muchii făgărăşene întinzându-se până spre Olt şi până spre Iezer.

Soarele arde cu putere, noroc însă cu adierea vântului care îi mai ia din forţă. Pe Vârtopel – Arpăşel se mişcă două puncte colorate, care tocmai au terminat de urcat peretele cel greu ce porneşte din Portiţa Arpăşelului. Limbile de zăpadă de la poalele crestei mustesc de capre negre care se răcoresc de arşiţa de afară. Iar la picioarele noastre se desfac prăpăstiile Văiugii şi Arpăşelului.

Din depărtare, turnurile dinainte de Vânătoarea lui Buteanu par înfricoşătoare şi innacesibile, dar pe măsură ce te apropii de ele îţi dai seama că nu e chiar aşa. Iar când ne uităm în spate, coborârea de pe Turnul Plecat pare accesibilă şi fără rapel. Aşa că data viitoare ne propunem să încercăm traseul matematic pe creastă, fără devieri…  Pe vârf se află o grămadă de oameni. Oare cum ne văd ei de acolo, mici puncte colorate, furnici pe această creastă cu turnuri de piatră?

Nici nu ne-am dat seama când s-au scurs cele două ore şi am ajuns pe vârf, la traseul marcat… Mai vreeem!!!:)

Reclame

Acțiuni

informatie

7 responses

27 07 2011
mariusica

Excelent traseu, o sa-l fac si eu. Traiasca blogurile :)))

27 07 2011
tia o'c

Superb!!! Dar nu inteleg ce se petrece in imaginea cu zapada „murdara” – capree se dau de-a berbeleacul?

27 07 2011
tia o'c

caprele, I mean.

27 07 2011
stradacluj

N-am nici o sansa. Toata stima!
Intr-o vreme eram si eu cu cortul in spate, dar nu am incercat asa ceva. M-am limitat la expeditii mai modeste, chiar daca unele au fost de anduranta. Mi-am cautat limitele, dar nu ca si voi. Tot respectul pentru cataratori.

28 07 2011
dani

Frumoasa frumoasa si mai faina iarna .
ps Ms de info ptr Koenigjodler a fost un traseu superb .

28 07 2011
cristian ungureanu

… sa zicem ca a-ti consumat un traseu din seria „Unde Doar Vulturii Cuteaza ,
Cu Consideratie ,
cristi .

24 08 2011
mike

De unde stii ca trebuie doar 33 de fire? Eu ma straduiesc sa numar 100 in traseele de alpinism 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: