Nomazi prin Alpi 2007 (cuprins)

24 06 2011

Am pornit de la ideea unei excursii în munţii Dolomiţi (subgrupă din Alpii Calcaroşi de Sud, Alpii Orientali) din Italia. Dar pentru că aveam o lună la dispoziţie (22 iulie – 18 august 2007) şi vroiam să vedem şi Mont Blanc-ul, am hotărât să ajungem la ei cu un „mic” ocol pe la diverse obiective naturale sau trasee montane din Austria, Elveţia şi Franţa, parcurgând astfel cu maşina o distanţă de aproximativ 6530 km. Pentru a putea merge unde vroiam şi când vroiam, am ales să dormim majoritatea nopţilor în maşină, ca să nu mai pierdem timp cu căutatul locurilor de cazare.
2007

Am văzut o parte din Alpii austrieci cu lacuri (Hallstat, Gossau)  canioane (Lammer Klamm, Kitzloch Klamm) şi cascade (Krimml Wasserfall). Am făcut si prima noastră via ferrata „Innsbrucker Klettersteig”. Priveliştea văzută din traseu ne-a impresionat profund – vârfuri stâncoase şi văi pline cu grohotiş (o mulţime de Piatra Craiului, de vreo două ori mai mari şi cu de vreo 10 ori mai mult grohotiş 🙂 ).

Am „bătut” şi Alpii elveţieni, în special cu maşina prin cele mai înalte pasuri ce oferă privelişti impresionante spre gheţari (Fluella -2383m, Julier -2284m, Splugen -2113m, San Bernardino -2063 m, Oberalp -2.044m, St. Gotthard -2108m, Furka -2431m, Grimsel -2165m, Susten -2224m, Nufenen- 2478m, Simplon -2008 m). Dar am făcut şi câteva trasee uşurele dar extraordinar de frumoase: valea Uina cu un canion superb; vârful Eggishorn (2926m) de unde aproape ca îţi dau lacrimile când vezi tot ce te înconjoară (Gheţarul Aletsch, vârful Matterhorn, vârful Monte Rosa si „vecinii”, vârful Eiger si „vecinii” si multe altele) ; lacul Lai da Thuma – unul din izvoarele Rinului. Nu am ratat nici îngustele canioane Via Mala din Thusis şi Schollenen de lângă Andermatt.

În Franţa trecem prin pasurile Forclaz -1527 m şi Montets -1461 m, ca să evităm tunelul ce trece pe sub Mont Blanc. La Chamonix, priveliştea incredibilă de la Aguille du Midi şi cea din telecabina panoramică spre Helbronner ne-au făcut să ne dorim foarte mult să fim acolo jos în imensitatea albă, cu colţari, piolet şi legaţi în coardă şi nu în telecabină uitându-ne la „furnicutzele” care îşi făceau de lucru prin zăpezile veşnice.În drumul spre Dolomiţi nu am ratat nici pasurile: Col de Saisie -1633m , Cormet de Roselend -1968m, Little St. Bernard -2188m şi Grand St. Bernard -2469m.

In Dolomiţii care au fost de fapt „motivul” excursiei vremea ne-a cam jucat feste. Totuşi am reuşit să urcăm pe Piz Boe (3152m) în masivul Sella, să facem via atrezzata Bepi Zac, din sud estul masivului Marmolada, unde am găsit o grotă în care era organizată o expoziţie cu poze crunte din război şi unde am fost nevoiţi să renunţăm la porţiunea mai grea din cauza… ninsorii . Ne-am plimbat şi prin tunelurile din masivul Lagazuoi şi am admirat vârful Tofana de Rozes (3225m) pudrat cu zăpada. Am făcut via ferrata Brigata Tridentina din masivul Sella, un turn de stâncă care a fost exact aşa cum visam noi că trebuie să fie o via ferrata. Ne-am sucit gâturile pe la baza peretului masivului Civetta (cel mai înalt perete din Dolomiţi, de 1100 m) şi am stat şi la cozile de pe via atrezzata Ivano Dibona din masivul Cristallo. Nu am uitat nici să ne plimbăm cu maşina prin frumoasele lor pasuri înalte: Gardena -2121m, Sella -2240m, Falzarego -2105m, Valparola -2192m şi Giau -2236m.

Am încheiat cu o baie pe înoptate în marea Adriatică şi cu o vizită deloc romantică (te călcai în picioare) în Veneţia.

Am avut parte de o excursie superbă, care ne-a deschis „pofta” de concedii lungi, peisaje alpine, trasee de via ferrata, pasuri de peste 2000 de metri ce pot fi atinse cu maşina, drumuri bune, civilizaţie în trafic şi natură neintoxicată de gunoaie.

Ne-a plăcut atât de mult, încât în 2008 ne-am dus să aprofundăm experinţa.:)

Povestiri detaliate, hărţi şi poze aici :

Ziua 1 – Austria: dragoste la prima vedere 
(lacurile Hallstatt şi Gosau, canioanele Lammer şi Kitzloch, Hochkönig )

Ziua 2 –  Austria: cum să-ţi dai seama că îndrăgosteala de ieri n-a fost foc de paie
(orăşelul Zell am See, cascadele Krimml, pasul Gerlos, valea Ziller)

Ziua 3 – Austria: Innbrucker Kletersteig – prima cea mai frumoasă zi

Ziua 4 –  relaxare şi transfer spre Elveţia : )

Ziua 5 –  Elveţia: Canionul Uina Dadora şi pasul Fluella

Ziua 6 – Elveţia: Drum îngustat!!!! Multeeee Serpentineeee!!!!!! Vai viaţa mea  :  )
(pasul Julier, canioanele de la Solis şi Thusis, pasul Splugen, pasul San Bernardino)

Ziua 7 – Elveţia: pasul Lucomagno, Lai da Thuma, pasul Oberalp, canionul Goschenen, pasul St. Gotthard

Ziua 8 – Elveţia: prin pasul Furka, pe lângă gheţarul Ronului
 
Ziua 9 – Elveţia: Pasuri înalte, gheţari şi drumuri înguste

(pasul Grimsel, pasul Susten, pasul Nufennen)

Ziua 10 –  Elveţia: ce de-a Alpi… ce de-a gheţari…. – a doua cea mai frumoasă zi
(vârful Eggishorn, gheţarul Aletsch, pasul Susten)

Ziua 11 – Elveţia: Ceaţa ne izgoneşte spre obiectivele din Franţa
(Elveţia: Saas Fee, Martigny, pasul Forclaz; Franţa: pasul Montets)

Ziua 12 – Franţa: plimbare şi shopping în Chamonix

……

Ziua 22 – Italia: Via Ferrata Brigata Tridentina

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: