La schi în Zillertal: Hochfügen – Hochzilertall

8 02 2010

Spieljoch este prima zonă de schi de pe vale, în care se poate urca cu gondola din localitatea Fügen. Aceasta se pare că a fost şi prima staţiune de schi de pe valea râului Ziller. Deşi are doar 21 de km de pârtii, este dotată şi cu instalaţii de zăpadă artificială. Noi nu am fost deloc aici, considerând ca sunt prea puţine pârtii pentru a ne satisface dorinţa de schi schi schi .

În cea de-a doua zonă de schi Hochfügen – Hochzilertall, se poate urca fie tot  din Fügen, cu maşina pe un drum alpin de 12 km spre  Hochfügen, fie cu gondola din Kaltenbach. Această zonă are 166 km de pârtii, majoritatea aflate la altitudini între 1500 – 2500 m, multe din ele dotate cu instalaţii de zăpadă artificială.

Am ajuns aici în cea de-a patra zi a excursiei noastre, urcând cu gondola în Hochzillertal, unde am avut surpriza neplăcută să găsim foarte multe pârtii şi telescaune închise. Orientarea în zonă este foarte uşoară deoarece majoritatea pârtiilor şi telescaunelor se află pe faţa estică a muntelui, pornind perpendicular din creastă şi cam paralele între ele. Aproape toate pârtiile coboară la o altă pârtie lungă, paralelă cu creasta (pârtia Z) care e un fel de drum ce „adună” oamenii de pe pârtii şi îi duce înapoi la gondolă. Aşa stând lucrurile, este recomandat să ne uităm în dreapta şi să acordăm prioritate când intrăm în pârtia Z, sau când o traversăm pentru a ajunge la baza unor telescaune. 🙂

Dimineaţa ne-am dat de câteva ori pe o pârtie roşie frumoasă (nr. 5) ce coboară pe sub telescaunul Sonnenjet, unele din puţinele telescaune acoperite care mergeau (era foarte frig). După ce ne-am „plictisit” de ea am hotărât să mergem să vedem cum e şi în Hochfügen. Pentru asta a trebuit să întreprindem o călătorie peste vreo 3 versanţi.:) De la staţia de sus a telescaunului Sonnenjet am coborât pe faţa vestică a muntelui pe o pârtie albastră şi apoi am urcat tot spre V, N-V cu Wedelexpress, un telescaun neacoperit care mergea prin umbră şi de care era să rămânem lipiţi de frig.:) La acest telescaun era interesant faptul că nu urcă continuu cum se întâmplă de obicei, ci din când în când mai şi coboară susţinut spre câte o căldare mică. De la capătul lui, în acelaşi loc în care urca şi gondola dinspre Hochfügen,  ne-am menţinut cât de cât direcţia V, N-V coborând pe pârtia 1, o pârtie roşie lungă şi care ar fi fost chiar frumoasă dacă n-ar fi avut pietre şi gheaţă.

Am ajuns jos în Hochfügen şi am luat cealaltă gondolă ce ne urca tot spre V, N-V în căldarea 8er Alm. De la staţia de sus a gondolei am mai fi putut urca în continuare în creastă la 2330m cu un telescaun neacoperit ce deservea o pârtie albastră, dar luând în calcul faptul că mergea prin umbră şi că termometrul de la cabană arăta numai -18 grade am zis pas.:-) Studiind harta am văzut că pentru a coborî înapoi la gondolă erau tot felul de variante de pârtii de toate culorile. Dându-ne pe ele am observat că erau care de care mai lungi şi mai frumoase şi cele mai multe cu zăpadă foarte bună, aşa că ne-am tot dat pe ele până s-a făcut târziu şi ne-am dat seama că ar fi bine să începem călătoria de întoarcere spre Hochzillertal. Nu de alta, dar nu vroiam să repetăm experienţa din prima zi când am uitat noţiunea timpului şi am fost obligaţi să coborâm cu o gondolă  care ne-a lăsat în vale la vreo 13 km de cabană şi maşină:-). Aici, în Hochfügen am văzut foarte mulţi oameni care urcau pe foci pe marginea pârtiei şi cam la fel de mulţi cu lopeţi şi sonde care se duceau în locuri de offpiste neştiute de noi:-). În plus pârtiile negre de la ei erau mai mult nişte roşii mai grele.

Înapoi în Hochzillertal am fost un pic dezamăgiţi că era umbră şi foarte frig, dar ne-am bucurat că între timp se mai deschiseseră din pârtiile care erau închise de dimineaţă. Aşa că am început să ne facem de cap şi aici, dându-ne peste tot pe unde prindeam, încercând să scăpăm de frigul crunt care nu ne mai ieşea din oase nici măcar când făceam efort. În spiritul excursiei din Ischgl-Paznauntal, ne-am dat până la ultimul telescaun, coborând o dată cu apusul soarelui, grăbiţi să nu ratăm ultima gondolă deoarece pârtiile ce duceau jos nu erau deschise din lipsa zăpezii.

Toată povestea schiului din Valea Ziller aici.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: