O bucăţică din Piscul Bâlii

3 12 2009

Sâmbătă, 10 octombrie 2009
Locaţie: Munţii Făgăraş
Participanţi: Cristina, Claudiu, Florin şi noi
Grad: 1B
Durata: Bâlea Lac – Curmătura Văroasă (2h) – Bâlea Lac (1h)

Cum în ultimul timp fuseserăm în Făgăraş cam o dată la două weekend-uri şi cum după acest weekend se anunţa sosirea iernii la munte, am zis să mergem să ne luăm la revedere de la ei prin parcurgerea unor muchii de lângă Bâlea.
Numai că meteoblue.ch, care ne-a ajutat toată vara să facem ture frumoase, fără prea multă ploaie, a cam dat-o în bară de data asta, aşa că sâmbătă până pe la ora 14 am stat în cort povestind şi aruncând din când în când câte un ochi pe afară în speranţa că s-au dus norii.

Piscul Bâlii e singurul care iese din ceaţă, aşa că ne hotărâm să ne încercăm norocul, deşi la ce umezeală fusese eram convinşi că iarba şi piatra ar fi fost prea ude pentru a ne permite să facem ceva. Dar surpriză, vântul uscase totul în calea lui, iar ceaţa părea să rămână cuminte pe celelalte creste…

Nu-s prea multe de povestit despre acest traseu, pentru că a fost scurt, 2 ore în care mare parte a timpului am petrecut-o mai mult pozând şi admirând de jur împrejur decât mergând efectiv.
Prima parte pe Turnurile Lacului până în Saua Nordică a Curmăturii Bâlei este destul de uşoară (pentru un 1B zic), obstacolele mai dificile putând fi trecute direct sau ocolite, după dorinţă şi posibilitate:

Porţiunea mai dubioasă ca să-i zic aşa, apare la urcarea din Curmătura Bâlei spre vârful Geamănul Sudic. Nu e neapărat ceva foarte tehnic, numai că urcarea este destul de expusă şi iarba şi piatra ude cred că ar pune ceva probleme. Pe aici sunt şi vreo două pitoane, foarte bune iarna sau la parcurgerea crestei în sens opus… Dacă ar fi trebuit să coborâm pe aici neasiguraţi probabil că nu ar mai fi fost la fel de distractiv :-).

De pe Geamănul Sudic coborâm în Şaua Gemenilor şi apoi mai avem o urcare până pe Geamănul Nordic, pe o creastă cam îngustă pe care cei mai uşori dintre noi încercăm să ne menţinem cât mai aproape de sol ca să nu ne sufle vântul :-). De pe Geamănul Nordic până în Curmătura Văroasă (o şa calcaroasă care habar n-am cum a apărut aici) traseul devine deja floare la ureche faţă de ce a fost până acum.

Coborâm pe la gardurile de avalanşă până în poteca ce urcă dinspre Bâlea Cascadă, pe care o urmăm apoi înapoi la corturi.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

2 responses

30 01 2010
Victor

Superb.Este posibila aceasta ruta si pentru icenpatori? 🙂

30 01 2010
Irina si Laviniu

Eu nu as recomanda traseul pentru incepatori pentru ca este destul de expus si are si portiuni de catarare elementara. In caz de vreme rea este nevoie si de asigurare.
Ideal ar fi ca atunci cand vei face trasee de genul asta ca incepator, sa mergi cu cineva care cunoaste traseul si care sa poata face o asigurare in caz de nevoie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: