La schi in Paznauntal, Austria, 11 – 16.01.2009

7 09 2009

Echipa: Radu, Oana şi noi 

PaznauntalLocalizare

 Paznauntal este o zonă destul de îndepărtată de România (cam 1570 km faţă de Bucureşti), aflată în Alpii Orientali Centrali, aproape de limita vestică a Tirolului şi lângă graniţa cu Elveţia. Ea se bifurcă de la Landeck spre Sud-Vest şi se  întinde de-a lungul văii râului Trissana, unul dintre primele râuri care îşi varsă apele în Inn după intrarea acestuia în Austria.

De-o parte şi de alta a văii, în  lanţurile muntoase Samnaun şi Silvretta se întind pârtiile de schi ale celor patru staţiuni: See, Kappl, Ischgl şi Galtur. Iarna drumul auto (B188) care vine de la Pians  se închide imediat după Galtur.  Vara însă, acesta urcă până în  trecătoarea Bielerhöhe (2071m) de unde coboară pe Valea Montafon şi se continuă spre Bludenz, făcând astfel legătura între provinciile Tirol şi Voralberg. Porţiunea dintre Galtur (Paznauntal) şi Partenen (Montafon) este drum cu taxă, fiind cunoscut şi sub denumirea de Silvretta Bundesstraße.

            Centrul Paznauntal-ului şi totodată localitatea cea mai mare şi cu cele mai multe pârtii de schi este Ischgl (215km pârtii). De fapt zona de schi de deasupra Ischgl-ului poartă denumirea de „Silvretta Arena – Ischgl Samnaun”, deoarece pârtiile de schi se află atât pe versanţii dinspre Ischgl, în Austria, cât şi pe versanţii dinspre sătucul elveţian Samnaun. Celelalte localităţi, mai mici, mai puţin cunoscute şi cu domenii schiabile mult mai restrânse (30 km în See, 40 km în Kappl şi 40 km în Galtur)  sunt  dispuse de-a lungul văii între Pians şi Galtur, pe o distanţă de 30 de kilometri.

Nu ne-am cazat în Ischgl, unde preţurile erau destul de mari pentru bugetul nostru şi am ales  o căsuţă tare faină din See  – Haus Kathrin, aflată chiar vis a vis de gondola ce urcă la pârtiile din localitate, aproape de supermarket şi de benzinărie. Am plătit 403 euro pentru 7 nopţi într-un apartament foarte spaţios şi dotat cu tot ce-i trebuie. Cred că şi gazda era foarte de treabă, dar noi neştiind germana şi ea neştiind altă limbă nu am avut contact decât la venire şi la plecare, mai mult prin semne sau prin intermediul altor persoane care ştiau engleza J.

 

 

Ce-am făcut pe acoloCasuta noastra

 

 

Am schiat cam 250 de kilometri de persoană în cele 6 zile de schi (măsurat cu GPS-ul, nu presupuneri J). Pentru asta ne-am trezit în fiecare zi la 6.30 ca să fim printre primii pe pârtii, am înlocuit pauza de masă cu un sandviş înghiţit rapid şi de multe ori am rămas ultimii pe pârtii, cu skipatrol-ul după noi. Ce este skipatrol-ul? Nişte echipe formate fie din cei care lucrează la telescaun, fie din salvamontişti, care coboară pe fiecare pârtie după închiderea telescaunelor, ca să culeagă şi ultimii potenţiali rătăciţi pe undeva înainte de căderea nopţii. Bine, acum să nu vă imaginaţi că stau după schiori şi-i gonesc din spate. Stau la o distanţă rezonabilă şi aşteaptă să avansezi. Dar ştiindu-i acolo te simţi tu prost că stau oamenii după tine şi încerci să te grăbeşti.

99% din timp am schiat numai pe pârtii. Oricum tot ce era abordabil pe lângă pârtii fusese deja brăzdat de sute de schiori înaintea noastră, fiind mai mult ca o pârtie nebătută de la noi decât zăpadă afânată…

 

Povestirea detaliată a fiecărei zi de schi :

 

Ziua 1Schi in Ischgl-Samnaun

Ziua 2 – Si mai mult schi tot in Ischgl-Samnaun 😉

Ziua 3 – Galtur si Kappl

Ziua 4 – Pe ceata prin Ischgl-Samnaun si See

Ziua 5 – See si Ischgl-Samnaun

Ziua 6 – Schi non stop in Ischgl-Samnaun 🙂

Informatii Utile

 

 Pentru a vă ajuta un pic la orientare puteţi arunca o privire pe hărţile cu pârtiile de schi pe care le găsiţi aici: http://www.ischgl.com/en-silvretta-arena-ischgl-samnaun.htm 

 

Un rezumat gasiti aici: http://www.derdelus.ro/2009/02/24/la-schi-in-paznauntal-10-–-17-ianuarie-2009/

Reclame

Acțiuni

informatie

One response

15 09 2009
Ski Austria

Foarte util blogul tau pentru toti cei care vor sa mearga in Austria la schi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: