Info Box – Cine este Fefeleaga?

27 02 2009

Ceea ce dă acestui personaj maximă capacitate de a răscoli sufletele … este tocmai execuţia lui lapidară. În faţa noastră, Fefeleaga trăieşte ultimul act al cutremurătoarei sale drame. Cu chip imobil, ca de statuie, pe care nici un gând şi nici o simţire omenească nu se mai reflectă, Fefeleaga poate fi luată în tragicul cuplu pe care-l alcătuieşte cu Bator, anexa neînsufleţită a calului care poartă povara. Munca istovitoare, batjocura şi nedreptatea n-au înfrânt-o. Dragostea pentru soţul şi copiii ei, măcinaţi de oftică, a susţinut-o. De-a lungul unei vieţi întregi, singurele evenimente au fost înmormântările succesive, sporind încremenirea chipului şi pustiul din sufletul ei. Dar azi, când ultimul copil — Păuniţa — ia drumul cimitirului, resortul automatului se frânge şi o undă de lacrimi îi umezeşte ochii. Podoabele de înmormântare le va avea tot cu ajutorul singurului ei prieten, Bator, şi recunoştinţa faţă de cal îi umezeşte a doua oară ochii.

Emilia T. MILICESCU, Eroinele lui Ion Agîrbiceanu, în Ramuri nr. 1, ianuarie 1980.

În Fefeleaga e schiţată viaţa unei femei nenorocite, ce-şi agoniseşte bucata ei de pâine muncind cu Bator, un cal tot atât de bătrân şi de nenorocit ca şi dânsa. A muncit astfel din greu până ce şi-a îngropat bărbatul şi cei cinci copii, rând pe rând; nemaiavând apoi pentru cine munci, Fefeleaga şi-a luat calul de căpăstru şi s-a dus cu el la târg, ca să-l vândă. Cu banii primiţi, s-a întors în sat să împodobească sicriul celei din urmă copile moarte.

E. LOVINESCU, Literatura Ardealului. Cu prilejul povestitorului I. Agîrbiceanu, în Convorbiri literare, XLIV, nr. 7, septembrie 1910.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: