Info Box – Ce sunt Detunatele?

27 02 2009

După cum spunea folcloristul Ion Pop-Reteganul, Detunata este “…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte – răsărit de la Bucium Sasa. Apare ca o casă uriaşă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi şi la periferie de vreo mie de coţi”.

Detunata Golaşă şi Detunata Flocoasă, sunt nişte coloane de bazalt columnar, de forma hexagonală, de o uimitoare regularitate şi asemănătoare unor orgi naturale uriaşe. Au apărut prin eroziunea unor aparate vulcanice vechi: rocile bazaltice intră în componenţa unor neck-uri vulcanice consolidate, acesta reprezentând canalul de aducţiune al lavei spre suprafaţă; fiind roci mai dure, eroziunea a afectat mai mult celelalte roci ale aparatului vulcanic, neck-ul rămânând proeminent. Cele două coloane, aflate la un kilometru şi jumătate una de alta, se constituie într-o rezervaţie geologică cu caracter de unicat.

Detunata Golaşă (1168 m) este cea mai spectaculoasă, uşor accesibilă, având aspectul unei orgi uriaşe constituită din coloane hexagonale de roci bazaltice, dispuse paralel. Roca este închisă la culoare şi foarte dură, aspectul de coloane fiind un rezultat al procesului de consolidare al lavei vulcanice. În timp, fragmente de diferite dimensiuni se desprind din coloane şi se rostogolesc cu un zgomot asurzitor, ca nişte tunete, la baza vârfului. Amplificate de ecou, aceste zgomote stau la baza denumirii date de localnici Detunatelor.

Detunata Flocoasă (1265 m) se prezintă sub forma unei îngrămădiri de numeroase coloane prismatice, drepte sau curbate, amplasate una lângă alta şi este acoperită în întregime de vegetaţie forestieră – de unde şi numele. Se găsesc molid, brad alb şi fag.

Coloanele de bazalt au o înălţime de până la 75 m. În Europa doar la Giant’s Causeway- Irlanda se mai poate vedea aşa ceva. Caracterul vertical al poziţiei lor face ca din apropiere să pară şi mai înalte iar odată urcat pe crestele lor să ţi se deschidă în fata ochilor un orizont în care se desluşesc în depărtare profilurile Muntelui Găina, Muntelui Mare, Negrilesei, Vulcanului. Panorama e într-adevăr superbă.

http://www.buciumanii.ro/ro/Pliant_Bucium.pdf

http://www.welcometoromania.ro/DN75/DN75_Detunata_r.htm

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: