Descoperind Apusenii (ziua a3a)

27 02 2009

ce-amai-ramas-din-linia-mocaniteiS-a făcut deja luni… ne trezim, tragem de Alex şi Ana să se trezească şi ei, ne luăm la revedere de la gazde şi le lăsăm o sticlă de vin de la tata, măcar atât să facem şi noi, şi plecăm din Matişeşti o dată cu oamenii care se îndreptau spre biserică, pentru slujba din timpul zilei. Drumul deja cunoscut până în Albac, apoi pe Valea Arieşului până în Câmpeni. De aici însoţim linia fostei mocăniţe, din ce în ce mai distrusă, în ciuda faptului că a fost declarată monument istoric pe tronsonul Abrud-Vidolm… L Din loc în loc găsim şi câte un copac înflorit. Valea Arieşului e foarte frumoasă, parcă în această zonă nu mai e nici atât de industrializată, e mai îngucascada Sipoaiastă şi mai puţin locuită, mai sălbatică… ne uităm în dreapta-n stânga, mai oprim, mai facem poze, ne bucurăm de frumuseţea locurilor. Oprim şi la superba cascadă Şipote şi o pozăm, împreună cu linia mocăniţei invadată de ierburi.

Aici: Info Box – Despre Mocanita


Apoi o luăm la stânga spre satul Poşaga de Sus . Drum prost… prost… trecem pe lângă mănăstirea şi prin Cheile Poşegei care erau fumegânde, lăsăm maşina lângă barul comunal (drumul continuă înainte pe Valea Poşegii până în satul Orăşti) şi ne întoarcem un pic pentru a o lua pe drumul spre Scăriţa Belioara (prima străduţă la dreapta după biserica satului, drumul merge de-a lungul văii Belioara, pe la baza deluşorului pe care se află biserica satului).

Citisem că se poate ajunge cu maşina un pic mai departe dar nu aveam nici un chef s-o stricăm pe-acolo ptr că arăta destul de naşpa drumul şi oricum veniserăm la munte, nu la plimbat cu maşina. Cosul BouluiVedem Coşul Boului şi avem impresia că exact la baza lui se află nişte căsuţe… hotărâm ca dacă nu avem timp de traseu să urcăm măcar până la căsuţe. Am fost miraţi să găsim maşini tocmai pe marea de grohotiş de la începutul rezervaţiei, chiar un matiz… hm… Citim din materialele, printate, mai întrebăm în stânga-n dreapta, ne dăm seama că nu prea avem timp de făcut tot circuitul, aşa că până la urmă o luăm la dreapta pe o vale seacă (Răstoaca) care merge pe la baza abruptului. Lene mare, nu ştiu ce era cu noi. Am stat să admirăm stânci, să mâncăm, să citim descrierea… parcă aveam picioarele bătute de pământ :D. Până la urmă ne-am urnit şi-am luat-o după marcaj în sus, printr-un morman de frunze uscate, de zici că eram în mijlocul toamnei, nu în mijlocul primăverii. Ne bătea gândul să urcăm până la Coşul Boului, dar nu găsim nici o cale de acces care să ni se pară în regulă.

casute pe dealul BradatelAjungem şi în şa, în poieniţa Cornul Pietrei, după un adevărat înot prin frunze. Ne uităm pe hartă şi vedem că mai e muuult până sus şi destul de târziu. Ne prindem şi de faptul că nu este sigur nici o casă chiar la baza Coşului Boului, ci că acestea sunt pe un deal din faţa lui (dealul Brădăţel), dar de la distanţă nu-ţi dai seama că e vale (Răstoaca) între ele. 🙂 Mai stăm puţin prin şa, ne mai uităm pe hartă şi apoi o luăm la dreapta pe culmea Muncelul, pe un triunghi roşu care nu se ştie unde mergea, că pe harta noastră nu era :D. Îl părăsim însă în curând, imediat ce ieşim din pădure şi începem să coborâm de-a dreptul pe nişte plaiuri înierbate de pe dealul Brădăţel, având în dreapta minunata privelişte a Coşului Boului.

casutaDăm de o căsuţă stil zona Apusenilor, probabil adăpost de vară. Dă-i poze din toate unghiurile posibile, bucurie, „uite, da , da ăştia-s Apusenii pe care îi căutam” etc etc… stăm şi ne minunăm o mulţime acolo, apoi coborâm şi tot ne mai întoarcem să o mai vedem încă odată şi să o mai pozăm… dar… surpriză… mai jos o altă căsuţă la fel. Poze şi acesteia, şi cum coborâm mai apare câte o căsuţă, unele chiar au şi un mic gărduleţ în jurul lor, mai apar încet încet căsuţe şi pe dealurile vecine… surprize surprize… nu ne aşteptam să găsim atâtea căsuţe cu acoperiş de paie pe aici… poze peste poze, poze iar şi la Coşul Boului, ne tot minunăm şi răsminunăm, uh ce frumoasă este căsuţa cu gărduţ, în spatele căreia se vede Coşul Boului… ce frumos ar fi să trăieşti acolo să te trezeşti în fiecare dimineaţă să vezi muntele din spate…. Ne mai grăbeşte soarele care stă să apună şi câteva urme de mistreţi… găsim o potecuţă care se afundă iar în pădure şi coborâm pe ea până jos, când prin pădurice, când prin poieniţe înverzite…

foc-in-cheile-posegiiLuăm maşina pe praful căreia fuseseră scrise nişte porcării, şi ne instalăm înainte de intrarea în chei, într-o poieniţă mai mare de pe dreapta, chiar cu o masă şi nişte băncuţe amenajate, dar care nu pot fi folosite de jegoase ce sunt L. Mai erau şi unii cu muzică ce s-a transformat inevitabil în manele, aşa că am deschis şi noi casetofonul şi am pus pavăză la sunetele ce răzbăteau de la ei. O masă copioasă, timp în care s-a întunecat şi au plecat şi manelele… era foarte ciudat să vezi pădurea arzând pe partea cealaltă a străzii…. de fapt nu ardea pădurea, dar ardea iarba de pe jos… da tot se vedea şi se vedea şi fumul…. o luăm un pic pe stradă spre sat să vedem cum stau lucrurile, strângem un lemn ce mocnea lângă un copac şi îl udăm cu multă apă ca să-l stingem… ne culcăm… mai auzim noaptea trosnete în depărtare, la un moment dat ies din cort să văd ce mai e pe-afară… Laviniu zice că a auzit şi nişte vulpiţe pe lângă cort…

Anunțuri

Acțiuni

informatie

3 responses

20 03 2009
CREMENE

DRAGILOR MA BUCURA FAPTUL CA ATI FOST IN FRUMOASA NOASTRA ZONA DAR COMENTARIILE VIZAVI DE UNA SI ALTA ,BANCI,MANELE……NU ISI AU ROSTUL ASA E PESTE TOT.
HAIDETI LA pOSAGA VARA IN IULIE DACA VRETI SA VEDETI SPECTACOL DE VERDEATA SI CE INSEAMNA APUSENI CU OIERITUL,CU PASCUTUL VACILOR…….
LA SCARITE DIN PACATE NU ATI FOST SUS PE PLATOU ,NICI LA PESTERI ACOLO AVETI CE VEDEA 5 ZILE DACA VRETI.
INCODATA MULTUMIM CA NE-ATI VIZITAT.

28 08 2009
florinrai

sa salvam daca mai e ceva de salvat

3 01 2011
http://fotonatura2569.blogspot.com/

tinuturi uitate de timp; frumos blog;bravo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: