Bucurii si tristeti in Maramures (ziua a4a)

26 02 2009

Pe principiul cine se scoală dimineaţă departe ajunge, dar cine pleacă târziu pleacă mai relaxat :-), plecăm de la bunicuţă tot pe la ora 12, după ce am stat o mulţime la poveşti şi ne-a îmbrăcat în costume populare :-).

Ieud_din_ses   Ieud_din_deal

Vizităm bisericuţa Ieud din Şes (1650), vis a vis de casa bunicuţei şi apoi mergem la cea din deal, monument istoric din 1364! Pe uşă găsim un afiş unde scrie că este 2 RON vizitarea monumentului şi este trecut un număr de telefon unde să suni dacă vrei să vizitezi. Avem inspiraţia să aruncăm un ochi pe geam înainte de a suna şi vedem că biserica este în reconstrucţie înăuntru, deci nu are rost să intrăm… Pe afişul cu informaţii scria că restaurarea picturii a început în 1999…. mă întreb dacă de atunci a rămas aşa varză bisericuţa pe dinăuntru… Mai este şi un mic muzeu etnografic, dar este închis şi vedem că are doar două case în cadrul muzeului, aşa că o pornim înapoi spre Valea Izei.

Bogdan_VodaCitisem că în localitatea Bogdan Vodă ar fi tot o biserică de prin 1300, dar când ajungem la ea vedem că este de fapt tot de prin 1700, ca majoritatea bisericuţelor, şi sătui de minunata Vale a Izei care numai a Maramureş nu arată o luăm peste dealuri prin Bocicoel, pentru a coborî în Valea Vişeului. Conform hărţii ar fi trebuit să găsim şi pe aici porţi maramureşene, dar nici urmă de ele. În schimb cadrul natural este foarte frumos şi chiar înainte de a ieşi în Valea Vişeului vedem o minunată bisericuţă de lemn agăţată singurică la mijlocul unui deal. Dar în Valea Vişeului se schimbă treptat lucrurile, apar clădirile industriale, blocurile şi oamenii de oraş, iar cu cât avansăm înspre Vişeu constatăm că … încep să dispară pădurile de pe versanţi, lăsând loc unor peisaje dezolante…

 

 

Salistea_de_sus_biserica din deal   Salistea_de_sus_biserica din vale

Ni s-a cam luat de toate astea, dar mai facem un efort să revenim pe Valea Izei şi mai aruncăm câte o privire celor două drăguţe bisericuţe de lemn din Săliştea de Sus şi Mănăstirii Moisei – în reconstrucţie că deh, gardul de lemn trebuie înlocuit cu unul de ciment, că-i mai rezistent în timp L. Trecem rapid şi prin Borşa, unde ne „încântă” privirea o explozie de case de toate culorile, dimensiunile şi formele, aruncate alandala în staţiune…. Noroc că natura ne încântă cu un apus priveliste din Pasul Prislopsuperb peste Munţii Rodnei, şi că drumul spre Pasul Prislop (1416), precum şi pasul în sine sunt deosebite, ceea ce ne mai şterge gustul amar din această zi.

După ce trecem de pas coborâm în serpentine largi pe sălbatica vale a Bistriţei Aurii spre Vatra Dornei, cu gândul de a o „tăia” spre Bistriţa prin pasul Rotunda (1271m), pe drumul judeţean care figurează pe hartă. Dacă nu am fi avut GPS nici nu ne-am fi dat seama când am trecut de acest drum care arată ca un drum forestier… mă întreb dacă s-o putea ajunge pe partea cealaltă cu o maşină normală. Câteva momente de revoltă… în România ar trebui să treacă pe hărţi drumurile în funcţie de starea în care se află, nu în funcţie de tipul lor (naţional, judeţean sau comunal), că am mai parcurs noi un drum judeţean care duce dinspre Braşov înspre Lepşa şi am avut noroc că pământul şi gropile de pe el erau acoperite cu zăpadă, că altfel nu ştim dacă am fi reuşit să ajungem pe partea cealaltă… În fine, atât timp cât nu facem nimic ca să schimbăm lucrurile, nici să nu ne plângem, aşa că după revoltă hotărâm să continuăm spre Vatra Dornei… după ce văzusem multe „covoare” de gheaţă pe drumurile forestiere când am urcat spre Pasul Prislop ni s-a părut prea riscant să încercăm acest drum.

Priveliste din Pasul TihutaMâncăm la „Casa Bucovineană”, la ieşirea din Vatra Dornei spre Pasul Tihuţa, o pensiune -restaurant cu preţuri super ok la mâncare (cantităţi considerabile la o porţie) dar şi la cazare (în extrasezon 80 RON camera) ;). Şi ca să fie „luna de miere” lună de miere în stilul caracteristic, dormim ultima noapte în maşinică în Pasul Tihuţa (1201m) , cred că cel mai fain somn din toată săptămâna. 😉

Pe drumul de întoarcere mai facem un detur pe la cetatea din Sighişoara şi preferăm frumosul DN1A, prin Pasul Bratocea (1263m), aglomeraţiei de pe Valea Prahovei.


Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: