Bucurii si tristeti in Maramures (ziua a 3a)

26 02 2009

 Pensiunea_Anca_DesestiÎncă o zi în care ne trezim destul de devreme, dar iar nu plecăm înainte de ora 12, pentru că stăm de vorbă cu proprietarii pensiunii şi apoi încep să ne arate tot ce au pe acolo: un pui de căprioară găsit în pădure, o păstrăvărie în construcţie, o piscină în construcţie, WC cu fosă septică şi altele. Oameni muncitori şi care gândesc bine lucrurile pe care le fac, care trăiesc din pensiunea aranjată în stil maramureşean (deşi sună utopic, nu sunt prea multe de genul prin zonă) şi din alimentele ecologice (şi super gustoase) pe care le oferă turiştilor 🙂. Dacă aveţi drum pe acolo neapărat să le călcaţi pragul 🙂.

peisajPe la 12 pornim spre Hoteni, Budeşti, Călineşti, urmând să ieşim în faimoasa Vale a Izei la Bârsana. În plimbărica noastră până la Budeşti urmăm drumul ce şerpuieşte printre livezi, fâneţe şi păduri, traversăm dealuri mioritice presărate cu căpiţe, admirăm Munţii Gutâiului cu impunătoarea Creastă a Cocoşului şi casele îngrămădite pe văile râurilor sau răsfirate pe dealuri. O zonă excelentă pentru fotografi şi pentru … biciclişti 😉.

Ajungem în Budeşti, pe valea Cosăului, unde găsim după indicatoare doar bisericuţa Budeşti Josani (1643), monument UNESCO, în care se află cămaşa de zale a haiducului Pintea. Dar pe uşă găsim un afiş pe care scrie că bisericuţa este în reconstrucţie şi nu poate fi vizitată, aşa că ne mulţumim să aruncăm un ochi pe gemuleţe. Ar trebui să fie tot aici şi bisericuţa Budeşti Susani, dar când ni s-a spus că este undeva în spate nu ne-am mai întors s-o căutăm.

poartaUrmează localitatea Sârbi, care etalează la drumul principal o superbă colecţie de case de lemn şi porţi maramureşene, pe cale de dispariţie astăzi 😦. Şi aici sunt două biserici Sârbi Susani şi Sârbi Josani, şi iar o găsim doar pe „Josani” (1665), deşi avem grijă să întrebăm încă de la intrarea în sat unde sunt bisericuţele de lemn. Nu este nici un indicator către bisericuţă, dar se ajunge la ea pe o uliţă pietruită care începe imediat după şcoală. Deşi pare a fi folosită şi acum ca biserică a satului, mi s-a părut să aibă forma cea mai proastă dintre cele pe care le-am văzut, cu mult muşchi pe acoperiş şi cu turla ciuruită de ciocănitori.

 

 

Calinesti Susani   Calinesti_Josani

Nu mergem mult şi intrăm în Călineşti, unde ne încăpăţânăm să găsim ambele bisericuţe şi „Susani” şi „Josani”. Ca bonus, cum intrăm în sat găsim pe dreapta noua bisericuţă de lemn a satului. Bisericuţa de sus o găsim după un pic de învârteală, se urcă pe o alee pietruită ce se află între o casă mare alb cu negru şi una tipică de lemnPictura pe lemn Calinesti_Josani (pe stânga cum vii dinspre Sârbi). Există şi un indicator amărât spre ea dar noi l-am văzut doar după ce ne-am învârtit de vreo 2 ori prin zonă. Şi pentru cea de jos ne învârtim, indicatoarele nefiind prea clare dar până la urmă, mai întrebând mai uitându-ne cu maare atenţie după semne, găsim indicatorul ce ne arată drumul spre ea. Uliţa care ne duce spre bisericuţă este foarte faină, cu case, garduri şi porţi de lemn de-o parte şi de alta, o mică oază tipică maramureşeană . Iar de bisericuţă ce să mai zic, are un amplasament superb. Este bine ascunsă într-o pădurice de brazi până la care depui un pic de efort să urci un deluşor. Pe potecă apare o bătrânică cu cheia, care ne arată picturile din interior – cele din altar recondiţionate şi ne povesteşte că bisericuţa este o fostă mănăstire mutată acolo pentru a fi ascunsă de cotropitori. Superb .

Încântaţi de toate frumuseţile văzute, aproape că uităm de tristeţea de ieri când am intrat pe Valea Mara şi am găsit viloase în loc de case tradiţionale şi ne îndreptăm cu speranţe şi mai mari spre Valea Izei, despre care am citit că ar fi cea mai frumoasă zonă a Maramureşului.

biserica Barsana   Manastirea_Barsana

Cum intrăm în localitatea Bârsana ne atrage atenţia o bisericuţă de lemn cocoţată în vârful unui deal până la care evident că urcăm pentru a arunca o privire de ansamblu asupra Văii Izei. Apoi ne îndreptăm spre Mănăstirea Bârsana, despre care             auzisem că e un fel de Raiul pe pământ. Numai că pe mine personal nu m-a impresionat. Are într-adevăr biserică şi clădiri foarte frumoase sculptate în lemn, dar prea e pusă aşa la drumul mare… Mă aştept ca o mănăstire să fie mai izolată, pe o vale sălbatică sau într-o pădure, nu aruncată aşa „în buricul târgului”. În fine.

SieuRazele soarelui care apune ne aduc aminte că este iarnă şi ziua-i scurtă, fiind momentul să începem să căutăm un loc de dormit. Pornim în sus pe Valea Izei, aruncăm câteva priviri bisericuţelor din Rozavlea şi Şieu (2 bisericuţe), ne învârtim prin Botiza după o pensiune care să arate ca o casă maramureşeană şi să fie şi deschisă dar nu prea găsim şi parcurgem un drum calamitat (chiar aşa scria pe indicator :D) spre Mănăstirea Botiza despre care auzisem că e foarte faină, dar era şi foarte în reconstrucţie/dezvoltare.

Mai avem o speranţă ca în continuarea Văii Izei sau în Ieud să găsim ceva pensiuni specifice, dar vai, ne dăm seama că suntem prea mofturoşi dacă căutăm o pensiune cu poartă maramureşeană şi cu casă micuţă, care să semene cu specificul zonei. Probabil că acestea ar trebui căutate în alte zone, nu chiar în Maramureş! Dacă ştiam pe-aşa am fi parcat maşina undeva pe marginea drumului şi acum am fi dormit liniştiţi şi fericiţi. Până la urmă suntem îndrumaţi la casa unei bunicuţe din Ieud (Dăncuş Niţa, la nr. 549 de pe Strada Principală) care mai câştiga un bănuţ de pe urma turiştilor şi avea şi poartă specifică şi o super cameră cu lucrurile tradiţionale 😉.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: