La ski in Paznauntal (Ziua a4a)

23 02 2009

Iată-ne  în cea de-a patra zi a vacanţei. Sau mai bine i-am zice cantonament, având în vedere trezirea la 6.30, schiul continuu cu maxim jumătate de oră pauză pentru prânz şi toaletă şi culcarea o dată cu găinile J.  Din păcate astăzi nu mai avem noroc de vremea superbă pe care am avut-o până acum… Deja ştim bine traseul către frumoasa pârtie 10 cu care ne începem fiecare zi. Numai că în condiţiile actuale este foarte nasol să schiezi… ceaţa, deşi nu este extrem de groasă se contopeşte ciudat cu zăpada şi când te dai nu mai reuşeşti să distingi nimic şi te ia cu ameţeală… Încercăm toate tipurile de lentile de la ochelari şi nici o ameliorare… Şi mai intră şi fulgii de zăpadă pe sub ochelari. Uuuf…

Ne mai dăm tot prin zona Idalp pe albastrele 11 şi 8, în speranţa că ne va fi mai uşor să ne dăm pe pârtii mai lejere. Apoi urcăm pe Greitspitz ca să ne dăm pe preferata noastră roşie 70. Nici aici nu-i bine, ceaţa împiedicându-te să vezi dâmburile şi alte neregularităţi ale pârtiei… nu e deloc interesant. Plictisiţi, coborâm pe albastre şi la Alp Trida, urcăm şi la Alp Trida Sattel de unde ne dăm pe o roşie. Din cauza mixului de ceaţă cu zăpadă nu vezi nici dâmburile, nici gheaţa, şi nu e deloc interesant să te trezeşti că derapezi din senin sau să te trezeşti înfipt în vre-un dâmb pe care nu l-ai ghicit la timp. Nu mai avem nici un chef să ne chinuim aiurea pe aici aşa hotărâm să plecăm la See, să vedem cum sunt şi pârtiile de pe acolo. Înainte să coborâm la Ischgl, un vameş pe schiuri şi îmbrăcat în goretex îl opreşte pe Laviniu pe creasta-graniţă să îi verifice paşaportul J.

Când ajungem sus la See avem o surpriză plăcută, în sensul că deşi e şi aici ceaţă şi fulguie, vizibilitatea e mult mai bună decât în Ischgl. Deşi sunt şi aici vreo 30 km de pârtii, alegerea este limitată de faptul că au doar două telescaune. Ne urcăm cu telescaunul de lângă gondolă şi ne dăm pe roşia 2 continuată cu neagra 9, un traseu superb, foarte lat şi într-o stare foarte bună în comparaţie cu alte pârtii din alte staţiuni. Cea mai interesantă şi frumoasă parte este dâmbul final al lui 9, care este abrupt şi pe alocuri are gheaţă albastră după urmele de ratrac – foarte uşor ocolibilă, că altfel n-ar mai fi fost deloc interesant.

Se apropie şi ora închiderii aşa că ne dăm şi până la cel de-al doilea telescaun care ne urcă la 2450m. De aici ne dăm pe roşia 7, o pârtie foarte lată şi cu o înclinare constantă, numai bună să exersezi diverse chestii pe ea. Deşi de ceva timp mai suntem doar noi patru prin zonă, telescaunul funcţionează exact după programul afişat, oferindu-ne o ultimă urcare cu câteva minute înainte de ora 16. Pârtia continuă în aceeaşi linie frumoasă şi după ce trecem de telescaun, transformându-se în drum plat (=dat din beţe) cu puţin înainte să ne scoată la telescaunul de lângă telegondolă. De aici pornim la vale spre sat pe pârtia 1, care ne oferă o coborâre în serpentine largi până la baza telegondolei. Alternează porţiunile de drum frumos prin pădure (mai lat decât cel din Kappl aş zice eu)  cu porţiuni de pârtie lată, traversări peste … şoseaua dezăpezită şi… zăpadă presărată pe alocuri cu multe pietre pe care nu prea ai cum să le ocoleşti. Dacă am fi ştiut am fi coborât cu telegondola, nu ne-am mai fi făcut schiurile praf pe aici.

Până la urmă e chiar frumos în See – pârtii foarte late şi cu înclinări relativ constante şi mult mai puţină lume ca în celelalte părţi, ceea ce determină probabil şi calitatea foarte bună a pârtiilor de sus chiar în condiţii de zăpadă mai puţină. În plus, pentru doritori, în See există şi un skiroute negru 8a, care este intitulat foarte sugestiv „adrenalin 75%”.

 

Toata povestea schiului in Paznauntal aici

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: